Laivaston seitsikko

Laivaston seitsikko, kuva Puolustusvoimat / Juhani Kandell

Laivaston seitsikko perustettiin syksyllä 2013 soittokuntauudistuksen myötä, kun viimein oli mahdollisuus muodostaa kolme täysin erillistä pienyhtyettä Laivaston soittokuntaan.

Yhtyeen alkuperäisessä kokoonpanossa alttotorvea soitti Kimmo Moilanen. Laivaston seitsikko on perinteinen suomalainen torviseitsikko, jonka kaikki puhallinsoittimet ovat kornettisoittimia, eli postitorven eri kokoisia, venttiilein varustettuja jälkeläisiä. Näille soittimille tunnusomaisia piirteitä ovat kartiomainen putken poraus, pehmeä, mutta tarvittaessa raikas sointi sekä soittotekninen ketteryys.

Torviseitsikko on suomalainen keksintö, jonka synty ajoittuu 1800-luvun loppupuolelle. Seitsikko vastasi sotilasmusiikin ja sittemmin populaarimusiikin tarpeisiin. Helposti liikuteltavien ja ulkosoittoon soveltuvien seitsikoiden avulla tuoreimmat musiikilliset uutuudet, kuten operettihitit ja salonkitanssit levisivät seitsikoille sovitettuina syrjäisiinkin maan kolkkiin. Seitsikolle ovat vartavasten säveltäneet sinfonista ohjelmistoa suomalaisista säveltäjistä mm. Jean Sibelius, Armas Järnefelt, Toivo Kuula, Leevi Madetoja ja Aarre Merikanto. Laivaston seitsikko pyrkii vaalimaan perinteistä suomalaista torvisoittokulttuuria tavanomaisten varuskunnallisten esiintymisten ohella.

Muusikot:

Teuvo Ruhanen, Es-kornetti

Tommi Niinisalo, 1. B-kornetti

Timo Kivistö, 2. B-kornetti

Sanna Rissanen, alttotorvi

Oke Kärkkäinen, tenoritorvi

Pekka Laurikka, baritonitorvi

Matti Laiho, tuuba (seitsikon johtaja)

Aki Riihimäki, lyömäsoittimet