Kokoonpanot


Konserttisoittokunta

Konserttisoittokunta on sinfoninen puhallinorkesteri, joka koostuu puhallin- ja lyömäsoittajista. Kokoonpanona se on Varusmiessoittokunnan suurin orkesteri.

Konserttisoittokunta on kokoonpano, joka ei vaadi erillistä äänentoistoa, ja sen voi myös jakaa tarpeen mukaan pienempiin soitto-osastoihin. Soittokunta esiintyy hyvin erilaisissa ja erityylistä musiikkia käsittävissä tilaisuuksissa. Kun konserttisoittokuntaan yhdistetään jouset sekä komppiryhmä, siitä saadaan suurikokoinen viihdeorkesteri, jota voidaan hyödyntää muun muassa laajamittaisilla konserttikiertueilla. Soittokunta tilaa lähes joka vuosi yhdestä kahteen sille sävellettyä teosta, jotka se kantaesittää joko kuviomarssin tai konsertin yhteydessä. Orkesteria johtavat ammattikapellimestarit.

 

Paraatisoittokunta

Varusmiessoittokunnan paraatisoittokunta koostuu kolmesta eri palasesta: puhallinorkesterista, rumpuryhmästä ja kivääritaitoryhmästä.

Paraatisoittokunnan päätehtävä on esiintyä Puolustusvoimien kaikkein suurimmissa juhlatilaisuuksissa, kuten lippujuhlan päivän sekä itsenäisyyspäivän juhlallisuuksien lisäksi suurissa seremoniatapahtumissa. Kesäisin paraatisoittokunta on tuttu näky esimerkiksi vartioparaateissa Helsingissä.

Paraatisoittokunnan päätuote on kuviomarssi. Soittokunta edustaa Suomen Puolustusvoimia sekä kotimaassa että ulkomailla. Se osallistuu vuosittain suurimpiin sotilasmusiikkifestivaaleihin ympäri maailman. Paraatisoittokunta on Suomen ja Puolustusvoimien viestinnän soiva käyntikortti.

Esiintymisiä on ollut erilaisissa suurtapahtumissa muun muassa Sveitsissä, Italiassa, Venäjällä, Ruotsissa, Singaporessa, Norjassa, Hollannissa, Tsekissä, Virossa, Latviassa ja Ranskassa.                                          

 

Viihdeorkesteri

Puolustusvoimien varusmiessoittokunnan viihdeorkesteri on nimensä mukaisesti täyttä viihdettä. Viihdeorkesteri on kymmenhenkinen kokoonpano, johon kuuluu rummut, perkussiot, keyboardit, harmonikka, kaksi kitaraa, basso sekä solistikaksikko. Toisinaan orkesteri vahvistetaan muutamalla konserttisoittokunnan puhallinsoittajalla.

Myös viihdebändi-nimellä tunnettu kokoonpano saa yleisön tanssimaan tilaisuudessa kuin tilaisuudessa ja luo ympärilleen hyvää meininkiä aina valssien pyörteistä kaikkein menevimpiin kappaleisiin.

Viihdeorkesteri on täyteläinen varusmiesmuusikoista koostuva pakkaus katettuna monipuolisella tanssittavalla musiikkitarjonnalla ja positiivisella energialla. Tämän bändin kanssa hyvä meno ja meininki on taattu!

 

Showband

Puolustusvoimien varusmiessoittokunnan showband on noin 20-henkinen komppiryhmästä, laulajista sekä puhallinsoittajista koostuva bilebändi. Ohjelmistoon kuuluu niin klassisen rockin helmiä kuin tämän päivän hittejä.

Vuosien varrella vierailevina solisteina ovat toimineet muiden muassa Veeti Kallio, Pete Parkkonen, Inga Söder, Mikael Saari ja Paula Koivuniemi.

 

 

Jousiorkesteri

Itsenäinen jousiorkesteri Varusmiessoittokunnassa on vasta aivan viime vuosien kehityksen tulos. Vielä vuoden 2012 saapumiserässä jouset olivat lähinnä konserttisoittokunnassa toimiva sektio, ja vasta vuoden 2013 saapumiserän myötä syntyi todellinen jousiyhtye, itsenäinen omia konsertteja järjestävä kokoonpano.

Tämänhetkisessä soittokunnassa jousiyhtye ei ole pelkästään yksi eniten konsertoivista kokoonpanoista, vaan myös yksi musiikillisesti kaikkein monipuolisimmista ryhmistä. Lähinnä taidemusiikkia sisältävät kirkkokonsertit saavat vastapainoksi keikkoja, joissa Sibeliuksen ja Tsaikovskin sijaan soivat tangot ja valssit. Tällöin jouset saavat tuekseen lyömäsoittimia sekä pianon ja haitarin. Jousiyhtye kasvaakin tarvittaessa tango-orkesteriksi.

Soittamisen ohella jousisoittajat ovat mukana soittokunnan kivääritaitoryhmässä.

 

Kivääritaitoryhmä

Kivääritaitoryhmä koostuu Varusmiessoittokunnan kevyen musiikin yhtyeiden jäsenistä sekä tekniikka- ja mediamiehistä. Kivääriryhmä harjoittelee kuviomarssiteoksiin sopivat kiväärikoreografiat ja on osa paraatisoittokuntaa. Tavallisesti ryhmällä on oma soolonumero kuviomarssiesityksessä. Kivääritaitoryhmä toimii myös ilman paraatisoittokuntaa itsenäisenä osastona, joka esittää henkeäsalpaavan näytöksen kiväärin heittoineen.

Ryhmä esiintyy Tattoo-tapahtumien lisäksi Puolustusvoimien erilaisissa juhlaseremonioissa, kuten lippujuhlan päivän paraatikatselmuksissa, vartioparaateissa ja komentajanvaihdoksissa.

 

Leijona-rumpuryhmä

Rumpuryhmä on Varusmiessoittokunnan lyömäsoittajista koottu 12-henkinen ryhmä, joka esiintyy omana ryhmänään sekä osana kuviomarssisoittokuntaa.

Rumpuryhmä tekee ja harjoittelee joka vuosi vähintään yhden rumpusaluutin eli koko rumpuryhmän yhteisen rumpusoolon, jota esitetään osana kuviomarssiesitystä sekä yksittäisenä ohjelmanumerona erilaisissa tapahtumissa sekä soittokunnan omissa konserteissa.

Ryhmä on tunnettu vauhdikkaista ja näyttävistä sooloistaan sekä yhdenaikaisista liikkeistään ja särmästä soitostaan.                                                               

Tuotantotiimit

Mediatiimi

Varusmiessoittokunta vaatii toimintansa tueksi vahvaa mediaosaamista. Mediatiimin vastuualueisiin kuuluvat julisteiden, käsiohjelmien ja tiedotuslehti Jytinän sisällöntuotanto, taitto ja graafinen suunnittelu. Lisäksi mediatiimissä valmistetaan erilaisia videoita, dokumentteja, trailereita ja haastattelupätkiä soittokunnan omiin tarkoituksiin. Videot julkaistaan pääasiassa Youtube-palvelussa. Sosiaalisen median sekä varusmiessoittokunta.fi-sivuston kaitseminen kuuluu myös mediatiimin tehtävänkuvaan.

 

 

 

Tekniikkatiimi

Äänentoiston, valaistuksen ja äänittämisen osaajille on myös paikkansa Varusmiessoittokunnassa. Siviilissä hankittua keikkakokemusta tarvitaan hyvin erilaisissa tilanteissa palveluksen aikana. Livekeikkojen ja massiivisten kiertueiden lisäksi teknikoita työllistävät muun muassa erilaisten äänitteiden tekeminen ja työstäminen, kaluston huoltotehtävät sekä tietysti keikkojen ja kiertueiden etukäteissuunnittelu.