Hoppa till innehåll
Sektioner
Meny
Sotilasmusiikki

Kapellmästare

Chefskapellmästare 

Pasi-Heikki MikkolaMusikmajor Pasi-Heikki Mikkola

Musikmajor Pasi-Heikki Mikkola (f. 1965 i Tavastehus) tillträdde som chefskapellmästare för Gardets musikkår den 1.6.2015. Han inledde sin karriär som yrkesmusiker som flöjtist vid Pansarmusikkåren 1985 och 1993 utexaminerades han till kapellmästare från den kurs för militärkapellmästare som arrangerades av Militärmusikskolan och Sibelius-Akademin. Som lärare på kursen fungerade professor Jorma Panula och kapellmästare Kalervo Kulmala.

Pasi-Heikki Mikkola har fungerat som kapellmästare och chef för Satakunta militärmusikkår (Niinisalo) 1993-1998, Savolax militärmusikkår (S:t Michel) 1998-2009, Pansarmusikkåren (Tavastehus) 2009-2013 och Flottans musikkår (Åbo) 2013-2015. Därutöver har han även dirigerat bl.a. S:t Michel, Kuopio och Tavastehus stadsorkestrar samt fungerat som kapellmästare vid Mikkelin Teatteri.

Mikkola är även en flitig kompositör och arrangör. Han har skapat musik för olika typer av ensembler, t.ex. för blåsorkestrar, Big Band-orkestrar och symfoniorkestrar.

Tomi VäisänenMusikmajor Tomi Väisänen

Tomi Väisänen började strudera musik redan i unga år i musikklasser i Lahtis, där man tillämpade Kodaly-metoden. I samma veva började han också ta pianolektioner vid musikskolan Päijät-Hämeen konservatiorio. Musikstudierna förtsatte senare vid Flottans musikkår i Åbo, där han bytte huvudinstrument till oboe. Efter studierna fungerade han som stämledare för oboe vid Pohja militärmusikkår i Uleåborg och deltog i försvarsmaktens musikmästartävling där han placerade sig på första plats tre gånger i rad.

Tomi Väisänen har studerat körledning och han har fungerat som körledare för manskören Kajaanin mieslaulajat i åtta år. Han har gjort arrangemang för kör, blåsorkester och big band. Väisänen utexaminerades som kapellmästare från Militärmusikskolan och Sibelius-Akademins militärkapellmästarkurs. Tomi Väisänen har gungerat som chef för musikkåren och kapellmästare vid Kajanalands militärmusikkår, Lapplands militärmusikkår och Flygvapnets musikkår.

Musikmajor Tomi Väisänen har fortsatt med sina musikstudier och från Sibelius-Akademin utexaminerats som musikmagister med blåsorkesterledning som huvudämne.