Hoppa till innehåll
Sektioner
Meny

Arméns musikkår Dragonmusikkåren

Arméns musikkår Dragonmusikkåren är en 34 musiker stark symfonisk blåsorkester som i år firar sitt 100-årsjubileum. Musikkåren har sin hemvist i samband med Markstridsskolan i Villmanstrand. Dragonmusikkåren uppträder främst i Östra Finland.


1921 etablerades Kavalleribrigaden i Villmanstrand och med den även en musikkår. Musikkåren har bytt namn otaliga gånger under årens lopp och från och med 1990 heter den Dragonmusikkåren.

Fullsatta konsertsalar, nöjda åhörare och den stora allmänhetens stöd är faktorer som bär upp arméns musikkår, den 100-åriga Dragonmusikkåren, när den, värnande om kavalleristernas ärorika traditioner som sträcker sig tillbaka ända till 1600-talet, sätter av i full galopp mot musikaliska slagfält. Jubileumsårets uppträdanden finner du i Dragonmusikkårens konsertkalender. Själva jubileumsturnén kommer att äga rum på hösten.

Vår symfoniska blåsorkester består också av mindre sammansättningar, bland annat Jägarkvintetten, Kareliakvintetten och Dragonseptetten. Mer information om dessa smågrupper finner du på webbsidans meny. På Dragonmusikkårens Youtube-kanal kan du njuta av våra musikvideor. 

Vår symfoniska blåsorkester består också av mindre sammansättningar, bland annat Jägarkvintetten, Kareliakvintetten och Dragonseptetten. Mer information om dessa smågrupper finner du på webbsidans meny. På Dragonmusikkårens Youtube-kanal kan du njuta av våra musikvideor.

Till musikkårens uppgift hör att ansvara för militärmusiken inom sitt område, vidareutveckla verksamheten och värna om militärmusikens traditioner. Dragonmusikkårens primära verksamhetsområde är Östra Finland; landskapen Södra Karelen, Kymmenedalen, Södra Savolax och Norra Karelen samt de av försvarsmaktens och gränsbevakningsväsendets enheter som verkar i dessa områden.

Utöver de evenemang som ordas av alla de truppförband som fungerar i regionen sysselsätter även veteran-, reservist- och försvarsorganisationer musikkåren. Musikkåren bjuder även på egna högklassiga konserter i regionen. När det gäller de egna konserterna samarbetar Dragonmusikkåren aktivt med församlingarna, stadsorkestern i Villmanstrand, musikinstitut, körer och olika blåsorkestrar.

Musikmajor Riku Huhtasalo fungerar som musikkårens chefskapellmästare.

Välkommen att fira jubileumsår med oss!

Från de karelska nejderna ljuder tonerna!