Hyppää sisältöön

Lapin sotilassoittokunnan historiaa

Julkaisuajankohta 21.6.2022 10.07

Rovaniemen Varuskuntasoittokunta perustettiin 1.9.1969. Soittokuntaan henkilöstö siirtyi eri puolilta Suomea. Päälliköksi nimitettiin musiikkiluutnantti Rauno Haahti Helsingin Varuskuntasoittokunnasta. Nykyisen nimensä Lapin sotilassoittokunta sai vuonna 1990.

Kalevassa 25.11.69 julkaistussa konserttiarvostelusta huomaa kuinka myönteisesti lappilaiset ottivat soittokunnan vastaan.

"Rovaniemen Varuskuntasoittokunta antoi konsertin viime sunnuntaina Rovaniemen yhteislyseossa. Varuskuntasoittokunnan tulo Rovaniemelle on merkinnyt kaupungin musiikkielämälle merkittävää edistysaskelta. Se on todettava jo tänä lyhyenä aikana, jona soittokunta on Rovaniemellä ollut. Soittajat on koottu maamme eri varuskuntasoittokunnista. Esiintymisiä erilaisissa tilaisuuksissa on ollut runsaasti. Oman erityisen julkisen konsertin antaminen näin pian on merkittävä saavutus, joka on merkinnyt syksyn aikana tiivistä harjoitusta.

Kun kysymyksessä on puhallinorkesterin konsertti, yleisö ajattelee, että se sisältää pelkkää marssimusiikkia. Tämä konsertti kuitenkin poisti tämän käsityksen ja oli hyvää mainosta puhallinmusiikille, sillä tilaisuudesta muodostui nautittava ja kaiken lisäksi varsin korkeatasoinen taidetilaisuus."

Nykymuotoinen Lapin sotilassoittokunta muodostettiin 1.1.2014 osana puolustusvoimauudistusta. Lapin sotilassoittokunta vaalii lakkautettujen Kainuun sotilassoittokunnan ja Pohjan sotilassoittokunnan perinteitä. Lapin sotilassoittokunta on osa Jääkäriprikaatia. 

Soittokunnan nykyvahvuus on kaksi kapellimestaria ja 29 muusikkoa. Toiminta-alueena soittokunnalla on Lappi, Pohjois-Pohjanmaa ja Kainuu, ja sitä on kutsuttu osuvasti puolen Suomen soittokunnaksi. Se on EU:n pohjoisin sotilassoittokunta.
 

´