Hyppää sisältöön

Reserviläistoiminta

Reserviläistoiminnassa tiivistä yhteistyötä tehdään Varusmiessoittokunnan reserviläiset ry:n ja MPK:n kanssa. Reserviläiset ovat näkyvä ja merkittävä osa Varusmiessoittokunnan soitto- ja harjoitustoimintaa.

Teksti: reservin alikersantti Ida Toivonen

Varusmiessoittokunnan reserviläiset ry on vuonna 2014 perustettu reserviläisyhditys. Yhdistyksen tavoitteena on toimia Puolustusvoimien Varusmiessoittokunnan tukena sekä koordinoida reserviläistoimintaa. Aktiivisen reservin toimintaa suunnittelee yhdistyksen hallitus yhdessä soittokunnan henkilökunnan kanssa.

Reserviläistoiminta koostuu niin soitto- kuin sotilasharjoituksista. Varusmiehet kohtaavat ensimmäistä kertaa reserviläisiä peruskoulutuskauden lopussa taistelijantutkintoharjoituksessa. Reserviläiset toimivat erinäisissä arviointi- ja toimitsijatehtävissä harjoituksen aikana. Erikoiskoulutus- eli soittotoimintakaudella reserviläiset vierailevat ilostuttamassa varusmiehiä useaan otteeseen kerraten niin soitto- kuin sotilastaitoja. Reserviläisistä muodostuu myös ankara vastus viimeiseen koitokseen aliupseerikurssin johtajaharjoituksessa. Harjoituksissa on myös mukana Maanpuolustuskoulutusyhdistys (MPK), joka toteuttaa harjoituksen huollon. Koko palveluksen ajan varusmiehet tutustuvat ja toimivat yhteistyössä reserviläisten kanssa.

Yhdistys järjestää kaikkien saapumiserien yhteisiä tapaamisia tutustuen soittokunnan kiertueisiin. Esimerkiksi vuonna 2020 yhdistyksellä on suunnitteilla PVVMSK Reunion Hamina Tattoo 2020 -tapahtuman yhteyteen. Yhdistys myös muodostaa reserviläisistä koostuvia yhtyeitä erinäisiin tilaisuuksiin.

Reserviläistoiminnassa mukana oleminen on mukavaa yhdessäoloa. Jokaiselle löytyy jotakin, niin soitto- kuin sotilastoimintaa. Jokaiselle löytyy mieleisiä sekä haastavia tehtäviä. Reserviläisten joukossa on matalan kynnyksen meininki, jolloin kaikki otetaan ilomielin vastaan suureen sotilasmusiikkiperheeseen. Yhdistyksen kautta on myös mahdollista päästä aidosti vaikuttamaan toimintaan.

Eräs reservin vänrikki summaa reserviläistoimintaa näin:

"Reserviläistoiminta on antanut juuri niitä tarvittavia hengitysreikiä arjen haasteista. Tapahtui harjoitus sitten metsässä tai konserttisalissa, ovat vanhojen palvelustovereiden tapaaminen, inttijuttujen kertailu, uusien kokemusten saaminen ja ihmisten tapaaminen tärkeitä asioita itselle sekä palvelustovereille. Kertausharjoituksissa olen päässyt vahvistamaan johtamisosaamistani, kokemaan suuria elämyksiä ammatissani muusikkona ja kehittämään itseäni niin muusikkona, sotilaana kuin ihmisenäkin. Erittäin hyvä esimerkki on Seinäjoen Tangomarkkinoiden yhteydessä toteutettu kertausharjoitus vuonna 2015. Varusmiessoittokunnan henkilökunta on varmasti parasta ja lämpimintä koko maassa. Henkilökunta varmistaa kertausharjoitukseen saavuttaessa, että kaikki on tervetulleita. Tuntuu kuin palaisi kotiin."

Aiempien saapumiserien varusmiehet kertovat reserviläisten tuovan lisää yhteyksiä esimerkiksi reserviaikaansa. "Kun suuri joukko saman alan ammattilaisia kerääntyy yhteen, on lopputulos timanttia", kuvailee eräs varusmies. Varusmiehet kertovat myös saaneensa hyviä vinkkejä niin sotilas- kuin soittotoimintaan. He myös odottavat innolla reserviläistoimintaan mukaan pääsyä kotiuduttuaan.

Reserviläistoimintaan mukaan lähteminen on mainio tapa pitää yhteyttä koko sotilasmusiikkiperheeseen.

Reserviläisyhdistyksen verkkosivuille pääset tästä.

´