Varusmiessoittokunta väylänä sotilassoittajan uralle

Sotilassoittokunnat& ovat maamme ainoita kokopäiväisesti toimivia& ammattipuhallinorkestereita. Uusia soittajia rekrytoidaan ajoittain.

Soittokunta esiintymässä

Avoimena olevat virat ilmoitetaan osoitteessa valtiolle.fi. Tie sotilassoittajaksi käy helpoiten suorittamalla varusmiespalvelus Puolustusvoimien varusmiessoittokunnassa, jonka jälkeen voi hakea sotilassoittokuntien avoimia& virkoja.

Hakijan tulee olla Suomen kansalainen ja suorittaa soittonäyte hyväksytysti. Virkaan nimittämiseen vaaditaan joko asevelvollisuuden tai naisten vapaaehtoisen asepalveluksen suorittaminen. Lisäksi 12 minuutin juoksutestissä on saavutettava vähintään tyydyttävä tulos. Esimerkkinä alle 24-vuotiaan miehen on juostava 2600m ja naisen 2400m. Kaikille soittokokeen hyväksytysti suorittaneille pidetään haastattelu ja psykologinen soveltuvuusarviointi. Puolustusvoimien ulkopuolelta hakeville tehdään myös turvallisuuselvityslain (726/2014) mukainen perusmuotoinen turvallisuusselvitys. Puolustusvoimien virkaan hakevalta vaaditaan myös tehtävien edellyttämää luotettavuutta.

Tulevina vuosina avautuvat virat tästä.

Myös useita sotilaskapellimestarin paikkoja on avautumassa lähivuosina. Sotilaskapellimestariksi tähtäävät hakevat Sibelius-Akatemian puhallinkapellimestarien koulutusohjelmaan. Lisäksi hakijan on tultava valituksi Sotilasmusiikkikoulun opiskelijaksi.