Hyppää sisältöön

Club for Five -yhtyeen jäsenet

Harvinaista korvakarkkia Suomen konserttisaleihin

Ilmavoimien Big Bandin ja Club for Fiven ainutlaatuinen kokonaisuus kiertueelle

Neljä vuotta sitten nähtiin aivan uudentyyppistä musiikin juhlaa, kun riemastuttava Ilmavoimien Big Band ja jo ilmiönä tunnettu lauluyhtye Club for Five sulauttivat musiikkityylinsä yhteen muutamaan konserttiin. Tuolloin he esittivät Toivo Kärjen ja Unto Monosen musiikkia. Yhteistyö ja haave yhteisestä kiertueesta jäi kuitenkin itämään ja nyt se vihdoin toteutuu. Maaliskuinen konserttisali kiertue on myös osa Club For Fiven 25-vuotisjuhlavuotta.

- Läpi Suomen kattavalla kiertueella Big Bandille saadaan lisää näkyvyyttä ja uutta yleisöä. Kiertueella on paikkakuntia joissa emme muutoin juurikaan näy koska ne eivät kuulu meidän normaaliin soittotoiminta-alueeseen,  iloitsee soittokunnan päällikkökapellimestari Juha Ketola.

- Nyt on erinomainen hetki molemmille. Aiemmasta yhteistyöstä saatiin mahtavaa palautetta ja jo silloin tiesimme, että sitä tullaan varmasti jatkamaan, laulaja Juha Viitala Club For Fivesta täydentää. 

Ja lupaavalta näyttää, sillä maaliskuisen kiertueen Rovaniemen konsertti on jo loppuunmyyty. Sekä Ketola että Viitala ovat innoissaan yhteistyön jatkumisesta.

- Big bandin ja lauluyhtyeen yhdistelmä on maailman tasollakin harvinainen. Ilmavoimien Big Band on upea orkesteri ja olemme otettuja siitä, että saamme haastaa itseämme heidän kanssaan, Viitala toteaa.

Suomalaisille ikivihreille lisää näkyvyyttä

Sekä Ilmavoimien Big Band että Club For Five ovat tottuneet taklaamaan suuriakin hittejä, eikä sitä kaihdeta tälläkään kertaa. 21-henkinen orkesteri ja viiden laulajan lauluyhtye tarjoilevat kiertueella nimittäin suomalaisten rakastamaa, mutta hieman unholaan painunutta viihdemusiikkia. Kärjen ja Monosen seuraan soittolistalle on nostettu myös Junnu Vainio.

- Näiden suurien suomalaisten säveltäjien lauluja kuullaan enää harvoin missään, Viitala huomauttaa.

- Se on kuitenkin suuren yleisön tuntemaa kestosuosikkien musiikkia. Setti on todella monipuolinen ja Club For Five tuo valovoimallaan ja omalla mimiikallaan lisäpotkua erityisesti pilke silmäkulmassa sovitettuihin Vainion humoristisiin kappaleisiin. Osa sovituksista taas on tehty hyvin pieteetillä, jotta saadaan aikaiseksi upeita musiikillisia kokonaisuuksia, Ketola kuvailee.

Kiertueella ei myöskään unohdeta kummallekaan kokonaisuudelle ominaisinta. Osa kappaleista kuullaan pelkästään orkesterin esittämänä, osa a cappellana eli ilman soitinsäestystä. Joissakin kappaleista Viitala sekä muut Club For Fiven tähdet, Maija Sariola, Susanna Lukkarinen, Jouni Kannisto ja Tuukka Haapaniemi esiintyvät soittokunnan kanssa yksin, jolloin he pääsevät revittelemään ja improvisoimaan enemmän kuin lauluyhtyeille ominaisissa tiukoissa sovituksissa on mahdollista.

- On hyvin eriasia laulaa, kun mukana on soittokunta. On esimerkiksi haaste kuulla, mitä tarvitsee laulaakseen kuulla, Viitala sanoo.

Big band kiinnostaa yleisöä ja myös ammattilaisia

Ilmavoimien soittokunta on Suomen sotilassoittokunnista nuorin. 43-vuoden ikään ennättänyt, Tikkakoskella kotia pitävä soittokunta on alusta alkaen vaalinut big band-kulttuuria muun muassa Glenn Millerin, Duke Ellingtonin ja suomalaisen Dallapén jalanjäljissä.

Kun soittokuntia vähennettiin, Jyväskylässä ryhdyttiin profiloitumaan vielä selkeämmin rytmi- ja big band -musiikkiin.

- Olemme ainut sotilassoittokunta, jolla on vakituisesti kokoonpanossaan kitaran, pianon ja basson soittajat. Se on mahdollistanut big bandinä soittamisen, Ketola kertoo.

Sitkeästi panostaminen on tuottanut tulosta.

- Genre kiinnostaa ja sillä on myös harrastepohjaa sekä ammattiopiskelijoita Suomessa. Näin olemme saaneet rekrytoitua lahjakkaita nuoria muusikoita orkesteriin. Se mahdollistaa tämänkaltaiset, hyvinkin poikkeukselliset yhteistyömuodot, Ketola toteaa innostuneena.

Tänä iltana: Club For Five ja Ilmavoimien Big Band -kiertue 7.3.-21.3.

Kapellimestarina Juha Ketola.

Lisätietoja kiertueesta: http://konserttikalenteri.puolustusvoimat.fi/fi/ilmavoimien-soittokunta#event1836
 

 

´